Mistet forbindelsesfly

Her er dine rettigheder, når du misser dit forbindelsesfly

MISSEDE FORBINDELSESFLYET
På vej til New York missede Astrid og Johanna deres forbindelsesfly i London, fordi deres første fly landede halvanden time for sent.
DE HAR NU FÅET 9.000 KR. I KOMPENSATION.

Missede du dit forbindelsesfly under en mellemlanding på grund af en forsinkelse eller en aflysning af det tidligere fly? Så kan du kan være berettiget til kompensation. Læs med her, hvis du vil blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du har ret til, hvis du misser dit forbindelsesfly.

I EU-dom C-537/17 à 31. maj 2018 præciseres det, at EU-forordning 261/2004 berettiger til kompensation ved misset forbindelsesfly, hvis følgende forhold er gældende:


  • Rejsen er bestilt samlet (samme bookingnummer skal derfor gælde for fly både til og fra lufthavnen, du mellemlander i)
  • Du ankommer minimum tre timer forsinket til din slutdestination i forhold til oprindeligt ankomsttidspunkt på grund af misset forbindelsesfly
  • Forsinkelsen til mellemlandingslufthavnen skyldes ikke ekstraordinære omstændigheder, som fratager flyselskabet ansvar for forsinkelsen
  • Minimum en af dine flyafgange skal have afgang fra en lufthavn i et EU-medlemsland eller være betjent af et flyselskab med base i et EU-medlemsland

Hvordan har du købt dine flybilletter?

Dine rettigheder afhænger altså blandt andet af, om du har købt rejsen som separate billetter eller som en samlet billet.

Har du selv sammensat din rejse og købt separate billetter, er du som udgangspunkt ansvarlig for, at der er tid nok ved mellemlandinger til at skifte fly. Dette gælder også i tilfælde af, af dit første fly bliver forsinket. Vær opmærksom på, at det sagtens kan være separate billetter, selvom du har købt billetterne på én gang via samme bookingportal. Et godt tip, hvis du vil sikre, at du køber en samlet rejse, er at tjekke, om bookingnummeret (også kaldet PNR-nummeret) er ens på alle billetterne. Er de ens, vil flyselskabet være forpligtet til at hjælpe dig.

Har du købt en samlet billet med indlagt mellemlanding, er flyselskabet/rejseselskabet ansvarlig for at sørge for, at der er tid nok til at skifte fly under mellemlandingen. Det betyder, at du kan gøre krav på erstatning, hvis dit fly på den første rute er forsinket, og du dermed misser din mellemlanding.


Din ret til kompensation

Du kan have ret til økonomisk kompensation på mellem €250 og €600 pr. person, afhængig af omstændighederne og længden på din forsinkelse.

Eksempel: Du skal flyve fra Zürich til New York med en mellemlanding i Heahtrow. Dit første fly er forsinket to timer på grund af en teknisk fejl. Når du ankommer i Heathrow, er dit forbindelsesfly allerede lettet. Du havde oprindeligt 90 minutter i lufthavnen til at skifte fly, hvilket burde være tilstrækkeligt. Flyselskabet sørger for at ombooke dig til den næste ledige afgang til New York, og du ankommer til din slutdestination 5 timer senere end planlagt.

I dette tilfælde ville du have krav på 600 euro, fordi den totale distance på din rejse er over 3.500 kilometer, og din forsinkelse er mere end 4 timer.

Eksempel: Du skal flyve fra Oslo til Sevilla i Spanien, med en mellemlanding i Dublin. Dit første fly er forsinket to timer på grund på grund af sygdom hos flyets besætning. Når du ankommer i Dublin, er dit forbindelsesfly til Sevilla allerede lettet. Du havde oprindeligt 90 minutter i lufthavnen til at skifte fly, hvilket burde være tilstrækkeligt. Flyselskabet sørger for at ombooke dig til den næste ledige afgang til New York, og du ankommer til din slutdestination 3 timer senere end planlagt.

Du har krav på 400 euro, fordi din flyrute er på mellem 1.500 kilometer og 3.500 kilometer, og din forsinkelse er mere end 3 timer.

Udover ovenstående, kan du være berettiget til dækning af dine udgifter til forplejning og hotel. Læs mere herom i afsnittet om kompensation af ekstraudgifter.

Er du tvivl om du kan få erstatning? Du kan nemt og hurtigt tjekke, hvor meget du er berettiget til ved hjælp af vores kompensationsberegner.

Tjek kompensation