Overbooket fly

Sådan er dine overbooket fly rettigheder.

NÆGTET BOARDING
Tove og Jørgens fly fra Aalborg til Amsterdam var overbooket, og de fik ikke lov til at flyve med. I stedet blev de sendt via København, og ankom til Amsterdam med 3 timers forsinkelse. Deres billetter havde kostet 1.600 kr.
DE HAR KRAV PÅ EN ERSTATNING PÅ 3.750 KR.

Du kan få kompensation for overbookede fly, hvis du ikke fik lov at komme med. EU's passagerrettigheder gælder ikke kun ved flyforsinkelse og flyaflysning. De er også gyldige, du blev afvist ved gaten pga. et overbooket fly. Passagerer, der nægtes boarding mod deres vilje, kan have ret til op mod 600 euro, svarende til 4.500 kr., i kompensation. Derfor er det vigtigt at kende sine rettigheder ved overbookede fly.


Hvorfor overbooker flyselskaber deres fly?

Det er ikke unormalt, at flyselskaber sælger flere billetter til en flyafgang, end der er pladser på flyet. Det sker især på de mest populære flyruter, hvor der ofte er passagerer, der ikke møder op til check in. I de tilfælde, hvor der møder flere passagerer op, end der er pladser, vil flyselskabet være nødsaget til at afvise enkelte passagerer.


Bør jeg frivilligt afgive min plads?

Flyselskabet vil som regel forsøge at finde passagerer, der frivilligt vil afgive deres plads mod at blive tilbudt en modydelse. En modydelse vil oftest være at blive omdirigeret til deres bestemmelsesdestination med et senere fly og eventuelt et rejsegavekort eller anden kompensation af flyselskabet. Hvis dette ikke lykkes, og passageren ikke vil opgive sin plads, kan flyselskabet nægte passageren boarding mod deres vilje.

Som passager skal du altid sørge for at få oplyst dine rettigheder fra flyselskabet og vide, at du ikke er forpligtet til at tage imod deres tilbud om modydelse. Hvis du ikke er tilfreds med flyselskabets tilbud, skal du ikke frivilligt afgive dit sæde på flyet.


Hvilke overbooket fly rettigheder har man som passager?

Hvad kan man få i overbooket fly kompensation? Hvis du har været udsat for en afvisning på grund af overbooket fly, og har valgt ikke at tage imod et tilbud fra flyselskabet, er flyselskabet forpligtet til at yde dig kompensation på op til 4.500 kr. Du kan søge kompensation, hvis du:


Afgang i medlemsland – ankomst i medlemsland

Flyver fra eller til et EU land eller uden for EU, hvis flyselskabet er europæisk

Afgang i medlemsland – ankomst uden for medlemsland

Mellemlander uden for EU som en del af en rejse, der startede i EU*

Afgang uden for medlemsland – ankomst i medlemsland

Mellemlander uden for EU som en del af en hjemrejse til et EU-land med et europæisk flyselskab*

Størrelsen på din kompensation afhænger af længden på din rute og din forsinkelse. Bliver du afvist ved boarding, har du ret til:


1800 DKK
Hvis du er forsinket mere end 3 timer på en flyvning på op til 1.500 kilometer
2900 DKK
Hvis du er forsinket mere end 3 timer på en flyvning over 1.500 kilometer inden for EU eller på en flyvning mellem 1.500 og 3.500 kilometer, der starter eller ender i EU
4500 DKK
Hvis du er mere end 4 timer forsinket på en flyvning, der starter eller ender i EU

Læs mere om satserne i vores afsnit om kompensation.


Flyselskabet skal også sørge for mad og drikke

Nægtet boarding kan betyde flere timers ventetid i lufthavnen eller, at du er nødt at booke en overnatning, fordi du venter på det næste fly. Flyselskabet er derfor forpligtet til at refundere dine ekstraudgifter, når du er forsinket mere end to timer. Flyselskabet skal tilbyde følgende:


  • Refusion af den fulde købspris for den del af billetten, du er nægtet boarding på; eller returflyvning til din afrejselufthavn; eller omlægning af rejsen, så du når dit bestemmelsessted indenfor rimelig tid
  • Betalt mad og drikke, mens du venter på en ny afgang
  • Indkvartering i eventuel ventetid

Husk altid at gemme boardingkort samt kvitteringer for eventuelle udgifter til forplejning eller overnatning, da disse skal bruges, hvis du ønsker at oprette en sag mod flyselskabet. Hvis du ikke allerede kender årsagen, skal du også huske at spørge flypersonalet om, hvorfor du nægtes boarding.


Kan jeg blive nægtet boarding uden at være berettiget til kompensation?

Ja, flyselskabet kan være i sin ret til at nægte dig boarding i visse tilfælde. Der er således ikke tale om uretmæssig boardingafvisning, hvis afvisningen skyldes:


  • At du ikke kan fremvise gyldig legitimation
  • At du mangler gyldigt visum eller anden indrejsetilladelse
  • At du har foretaget for sen check-in
  • Sikkerheds- eller helbredsmæssige årsager
  • At du på anden måde ikke har overholdt flyselskabets vilkår og betingelser

I disse tilfælde vil du ikke være berettiget til kompensation.


Hvordan kan I hjælpe mig med at få kompensation for nægtet boarding?

Få overbooket fly erstatning på op til 4.500 kr. pr. person. Teamet bag Flyforsinkelse sidder klar til at hjælpe dig med at få kompensation ved overbooking. Vi skal blot bruge dine rejseoplysninger for at kunne gå i gang med din sag. Dem kan du nemt og hurtigt udfylde på vores hjemmeside – så gør vi resten af arbejdet for dig.

Først vil vi kontakte dit flyselskab med krav om erstatning. Afhængig af deres svar og svartid kan vi blive nødsaget til at tage sagen videre til en lokal trafikstyrelse eller til en af vores dygtige advokater, der vurderer om sagen skal i retten. Dette sker, når flyselskabet ikke svarer på vores henvendelser eller ikke anerkender vores krav på dine vegne af årsager, som advokaten er uenige i. I de tilfælde, hvor vi er nødt til at inddrage en lokal trafikstyrelse eller retsinstans, kan sagshåndteringen desværre blive unødigt lang, og der kan derfor gå flere måneder, før vi har en afgørelse. Vi vil holde dig løbende opdateret om udviklingen i din sag pr. e-mail, ligesom du altid er velkommen til at kontakte os for nyt. Så var dit fly overbooket, så kræv din ret til erstatning.


Beregn din kompensation