Vaccine-pas og udenlandsrejser

27. maj 2021
(Opdateret den 10. juni 2021)

 

 

I marts præsenterede EU planer for et digitalt, fælles, europæisk vaccinepas kaldet ”Digital Green Certificate”. Håbet var at genetablere friheden til at rejse mellem EU-landene, og at sætte gang i den blødende europæiske økonomi.

Modstandere af vaccinepasset argumenterede, at det ville være diskriminerende overfor de borgere, der af helbredsmæssige, filosofiske eller religiøse årsager ikke ønsker at modtage vaccinen. Dette problem kunne dog undgås i EU's seneste forslag om at passet skal dokumentere enten, at man er færdigvaccineret, eller at man er testet negativ, eller at man har overstået sygdommen, efter at have været smittet med Covid-19.

Repræsentanter af Europaparlamentet og EU-Kommissionen er i løbet af de sidste par uger blevet enige om, faktisk at gennemføre sådan en fælleseuropæisk løsning, under betegnelsen”EU Digital Covid Certificate”. Dog krævede gennemførelsen yderligere godkendelser, nemlig fra EU’s medlandslande og det samlede Europaparlament. Dokumentet vil blive udstedt af de enkelte EU-medlemslande og vil derfor derfor bære det nationale sprog, ved siden af engelsk.

Netop nu, i løbet af ugen, har EU-Parlamentet givet endeligt grønt lys til brug af passet i Unionen. Eftersom ordningen nu klarede at opnå endelig godkendelse, vil den være i brug fra den 1. juli 2021 og gælde i hele EU.  Det findes dog en inskrænkelse, som du gerne skulle være opmærksom på. De enkelte medlemslande har nemlig en yderligere frist på 6 uger efter denne dato, for at blive færdige med implementering af passet. Rejser du inden medio august, vil vi fra Flyforsinkelse gerne anbefale dig at undersøge på den danske ambassades hjemmeside i det betræffende land, om den digitale løsning er tilgængelig dér.

Selv om det ikke i sig selv er et krav, at du er besiddelse af en ”EU Digital Covid Certificate” for at rejse, er det dog en god idé at have og benytte det, da certifikatet vil være anerkendt i hele EU og giver dig mulighed for at krydse EU-grænser uden at skulle leve op til andre Covid-relaterede krav, som du ellers skulle opfylde ved indrejse i det pågældende land.
På trods af dette, bør du alligevel holde dig opdateret om din rejsedestinations aktuelle regler, eftersom forholdene hurtigt kan ændre sig, med mulighed for at tilpasse landets gældende bestemmelser.

Certifikatet vil være tilgængelig i digital og papirbaseret form. Dokumentet indeholder en QR-code, som giver mulighed for at tilgå oplysningerne på en nem og sikker måde. Der tages ingen gebyrer for udstedelse af dokumentet.

MinSundhed app’en tilbyder adgang til en digital løsning; dog har regeringen for nogle dage siden lanceret en endnu nyere app, coronapas-app’en. Du kan downloade app’en fra Google Play eller Apple App Store, hvis din mobil opfylder de tekniske forudsætninger.

Hvis du skal ud at rejse, kan du downloade eller printe et certifikat for negativ covid-19-test – covidpas – eller for fuldført vaccine – vaccinationspas. Dette gør du med dit NemID på hhv. https://www.sundhed.dk/borger/min-side/corona/covidpas/ og https://www.sundhed.dk/borger/min-side/corona/vaccinationspas/.
Hvis dit covidpas er baseret på en negativ covidtest som du fik gennemført (i stedet for vaccination), så venligst husk at covidpasset kun gælder i en begrænset antal timer (for tiden 72 eller 48 timer, afhængig af den destination, du vil rejse til), regnet fra tidspunktet testen er blevet taget. Det er således ikke tidspunktet, hvor testresultatet foreligger, som er afgørende for beregning af tidsfristen. Husk desuden, at du skal medbringe et covidpas for hvert af de børn, du rejser med (vaccinen er endnu ikke godkendt til børn under 16 år).

Bortset fra fælleseuropæiske bestemmelser vil vi også gerne gøre opmærksom på, at der for fuldt vaccinerede personer findes nogle særlige fordelagtige bestemmelser, som en række lande allerede har indført eller ønsker at indføre. Således kan det være muligt at slippe for en ellers påkrævet karantæneperiode efter indrejse i det pågældene land. Dette gælder fx. for Seychellerne og Libanon. Så hvis du plages af længsel til fjerne himmelsstrøg, og du allerede har fået dine vaccinationer, så kunne det også være noget, du kunne overveje og undersøge nærmere.

Før du træffer din beslutning om at rejse, vil vi dog bede dig at huske, at der kan gælde særlige indrejseregler i nogle lande, hvorfor du bør orientere dig på den danske ambassades hjemmeside i det land, du rejser til, eller Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Du er selv ansvarlig for at undersøge din destinations regler og restriktioner samt for at opfylde disse. Derfor dækker rejseforsikringen for eksempel ikke, hvis din rejse ikke kan gennemføres pga. manglende vaccination.

Venligst vær desuden opmærksom på, at der kan være krav på, at du bør begive dig i selvisolation efter hjemkomsten til Danmark. Om dette gælder dig afhænger bl. a. , om du er vaccineret og hvilket land eller hvilken region du rejste i.

(Kilde: EU Kommissionen, EU Parlamentet, The Telegraph)

(Links:
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/covid-19-digital-green-certificates_en

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210505IPR03515/q-a-on-the-eu-digital-covid-certificate

https://www.telegraph.co.uk/travel/advice/vaccine-passports-countries-uk/)

 

 

Læs mere

Coronavirus: Dine rettigheder ved flyaflysning

Blev dit fly forsinket?