Forbrugerrådet: Stor forskel på rejseforsikringers dækning under coronakrisen

 

d. 2. april 2020

 

Det er ikke alle rejse – og afbestillingsforsikringer, der dækker under coronakrisen. Det viser en ny undersøgelse af Forbrugerrådet Tænk, der sammenligner 12 forsikringsselskaber, og deres dækning, hvis du ikke kan komme afsted på din rejse, eller hvis du bliver nødt til at afbryde rejsen for at komme hjem hurtigt.

 

”Det er vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme på, at selskaberne ikke har nøjagtig samme vilkår”, siger Jakob Steenstrup, Senior Jurist i Forbrugerrådet Tænk i pressemeddelelsen.

Selvom de fleste forbrugere forventer at kunne få pengene tilbage gennem deres afbestillingsforsikring, når Udenrigsministeriet er kommet med så drastisk en udmelding, hvor alle unødvendige rejser frarådes, er det langt fra sikkert, at forsikringen dækker. Forbrugerrådets undersøgelse viser nemlig, at der er stor forskel på, hvordan de forskellige rejseforsikringer dækker i de situationer, hvor Udenrigsministeriet fraråder udrejse. Mens nogle forsikringer dækker fuldt, dækker andre stort set ikke.

I undersøgelsen har Forbrugerrådet spurgt 12 forsikringsselskaber om deres rejse – og afbestillingsforsikringers dækning på fire områder. Det har blandt andet betydning, om du har bestilt en charterrejse eller en individuel rejse.

Forbrugerrådet har i sin undersøgelse spurgt ind til følgende fire områder:

 

1. Afbestilling af udrejse - charter / pakkerejse

Du har købt en charter – eller pakkerejse gennem et dansk rejseselskab med afrejse inden for de næste par uger, men på baggrund af Udenrigsministeriet udmelding om, at alle nødvendige udlandsrejser bør undgås, ønsker du at afbestille rejsen. Forbrugerrådet oplyser, at følgende rejseforsikringsselskaber dækker: Alka, Alm. Brand, Codan, Gjensidige Forsikring, If, Lærerstandens Brandforsikring og Tryg.

Allianz Partners dækker ikke, og der er uklarhed om, Europæiske ERV og Topdanmark dækker, hvorfor disse er markeret som måske.

 

2. Afbestilling af udrejse - individuel rejse

Du har købt din flybillet individuelt (flybillet og overnatning er købt separat), og du ønsker at afbestille rejsen på baggrund af Udenrigsministeriets frarådning af al unødvendig udrejse. Ifølge Forbrugerrådet, dækker: Alka, Alm. Brand, Codan, Gjendsidige Forsikring, If, Lærerstandens Brandforsikring, Topdanmark og Tryg. Allianz Partners dækker ikke, og der er uklarhed om, Europæiske ERV dækker, hvorfor denne er markeret som måske.

 

3. Du rejser hjem før tid - charter / pakkerejse

Du har bestilt en pakkerejse gennem et dansk rejsebureau, før Udenrigsministeriet frarådede al udrejse. Du befinder dig på rejsedestinationen, når du hører, at Udenrigsministeriet opfordrer alle danskere, der er i udlandet, til at komme hjem hurtigst muligt på grund af coronasituationen. Du beslutter dig for at følge ministeriets vejledninger om at rejse hjem. Her oplyser Forbrugerrådet, at følgende forsikringsselskaber dækker din hjemrejse: Alka, Alm. Brand, Codan, Gjensidige Forsikring, If, Lærerstandens Brandforsikring og Tryg. Allianz Partners dækker ikke, og der er uklarhed om, Europæiske ERV og Topdanmark dækker, hvorfor disse er markeret som måske.

 

4. Du rejser hjem før tid - individuel rejse

Du har købt en individuel rejse med adskilt købt af flybillet og overnatning, før Udenrigsministeriet frarådede al udrejse. Du befinder dig på rejsedestinationen, når du hører, at Udenrigsministeriet opfordrer alle danskere i udlandet til at komme hjem hurtigst muligt på grund af coronasituationen. Du beslutter dig for at følge ministeriets opfordring om at rejse hjem. Følgende rejseforsikringsselskaber dækker: Alka, Alm. Brand, Gjensidige Forsikring, If, Lærerstandens Brandforsikring, Codan, Topdanmark og Tryg. Allianz Partners dækker ikke, og der er uklarhed om, Europæiske ERV dækker, hvorfor denne er markeret som måske.

Du kan læse hele undersøgelsen med uddybende svar fra rejseforsikringsselskaberne på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside, her

 

Opfordrer rejsebranchen til at sætte en høj standard

Senior Jurist i Forbrugerrådet Tænk, Jakob Steenstrup, siger i pressemeddelsen:

”Vi opfordrer hele branchen til at følge de gode eksempler, når det kommer til dækningen og sætte en høj standard for hjælp i denne usædvanlige særlige situation." Han uddyber, at en lang række selskaber dækker i de situationer, hvor Udenrigsministeriet fraråder udrejse, og opfordrer samtidig resten til at følge trop.

”Når afbestillingsforsikringernes dækning ikke flugter med myndighedernes anbefaling, kan forbrugerne havne i et urimeligt dilemma mellem at rejse eller at miste rigtig mange penge. Det er en problemstilling, selskaberne bør se på,” siger Jakob Steenstrup og fortæller: "Det her handler jo ikke kun om den enkelte forbrugers økonomi, men om et fælles samfundsansvar for at komme godt igennem epidemien og for ikke at udsætte andre unødigt for smitterisiko."

 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

 

Er dit fly blevet aflyst?

Har du fået aflyst dit fly på grund af coronasituationen, er du desværre ikke berettiget til kompensation i henhold til EU-forordningen 261/2004 om passagerrettigheder, men du har krav på at få refunderet den fulde pris for dine flybilletter. Flyforsinkelse.dk hjælper dig gerne med at gøre krav på refusion af flybilletter samt evt. ekstraudgifter, du måtte have haft, hvis du f.eks. er strandet i udlandet. Opret din sag via vores onlineformular, og så vil vores dygtige team af eksperter i passagerrettigheder vurdere, om vi kan påtage os sagen.

 

 

Læs mere

GUIDE: Sådan håndterer flyselskaberne coronakrisen

Coronavirus: Dine rettigheder ved flyaflysning

Forbrugerrådet Tænk: Ikke alle rejseforsikringer dækker under coronakrisen